Начало / Полезно / Мария Арабаджиева: Жената, която даде нов живот на древните текстове
Мария Арабаджиева: Жената, която даде нов живот на древните текстове

Мария Арабаджиева: Жената, която даде нов живот на древните текстове

Съдържание

Сподели ревюто

Мария Арабаджиева е забележителна фигура в света на книгоиздаването и запазването на културното наследство. Като основател и собственик на издателска къща „Абагар Холдинг“ (сега „Мария Арабаджиева“ ЕООД) и „Мириам Паблишинг“ ЕООД, тя посвети кариерата си на публикуването на висококачествени, луксозно проектирани книги, фокусирани върху теми като история, култура, философия, изкуство, езотерика и окултизъм. В допълнение към успешната си издателска дейност, Мария е създател на Клуба на книгата „Абагар“, който организира събития, свързани с темите на нейните издателства.

Ранен живот и образование

Родена на 21 февруари 1956 г. в София, Мария Арабаджиева израства с любов към литературата и езиците. Завършва престижната Френска езикова гимназия в София, което допълнително подхранва страстта й към знанието и ученето. Тя продължава академичното си пътуване в Московския държавен университет по книгоиздаване и книгопечат, където получава диплома по икономика, организация и управление на издателската и полиграфическата промишленост. Мария също така придобива втора специалност по стратегическо планиране и прогнозиране в Икономическия институт „Карл Маркс“.

Мария Арабаджиева - снимка

Професионално развитие

След дипломирането си Мария започва работа като експерт по планиране и прогнозиране в Държавната печатница „Г. Димитров“. По-късно тя заема длъжности на икономически и търговски директор в Издателство с печатница при БАН и руско-българската издателско-полиграфическа фирма „Интерпринт“. Тези позиции предоставят на Мария безценни знания и опит в света на издателската индустрия.

Създаване на „Абагар Холдинг“ и „Мириам Паблишинг“

През 1990 г. Мария Арабаджиева осъществява мечтата си, като създава „Абагар Холдинг“ (сега „Мария Арабаджиева“ ЕООД). Издателството бързо се превръща в едно от водещите в България, специализирано в издаването на висококачествена, тематично ориентирана нехудожествена литература. През 1997 г. Мария разширява допълнително дейността си, като създава друго издателство, „Мириам Паблишинг“ ЕООД, което също публикува книги в областите, обхванати от „Абагар Холдинг“.

Фокус върху редки и ценни текстове

Известна със своя стремеж към качество и автентичност, Мария Арабаджиева се стреми да запази и популяризира древни текстове чрез своите издателства. Тя вярва, че тези произведения съдържат безценни прозрения за нашето минало и могат да вдъхновят нашето бъдеще. Под ръководството на Мария издателствата са публикували над 1500 заглавия, обхващащи теми като история, култура, философия, изкуство, езотерични и окултни изследвания, енциклопедична и справочна литература.

Мария Арабаджиева - книги

Дигитален център и Клуб на книгата „Абагар“

През март 2012 г. Мария Арабаджиева постигна още един пробив, като създаде собствен Дигитален център, оборудван с машини на Konica Minolta. Разположен в приемната на нейния Клуб на книгата „Абагар“, дигиталният център позволява на издателствата да предлагат широка гама от услуги за цифров печат, включително цветни и черно-бели отпечатъци. Този иновативен подход не само подобрява качеството на техните продукти, но и отваря нови пазари за техните уникални предложения.

Клубът на книгата „Абагар“ е друга важна част от наследството на Мария Арабаджиева. Основан през 1994 г., той обединява хиляди читатели от цяла България и чужбина, които споделят общ интерес към темите, обхванати от нейните издателства. Членовете на клуба се радват на ексклузивни предимства, като достъп до събития, ранни издания и специални оферти. Лекциите на клуба са записани и споделени в YouTube канала на Abagaria1, предоставяйки възможност на по-широка аудитория да се наслаждава на богатите знания, представени в тези сесии.

Източник: https://portal12.bg/

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top