Начало / Полезно / Диабетна кетоацидоза: причини, симптоми и спешно лечение
Диабетна кетоацидоза: причини, симптоми и спешно лечение

Диабетна кетоацидоза: причини, симптоми и спешно лечение

Съдържание

Сподели ревюто

Диабетната кетоацидоза е тежко и животозастрашаващо усложнение на захарния диабет, засягащо предимно лица с диабет тип 1. Възниква, когато тялото не може правилно да използва глюкозата за енергия поради недостатъчни нива на инсулин. В резултат на това тялото разгражда мазнините за енергия, което води до натрупване на киселинни кетони в кръвта. В тази статия ще проучим причините, симптомите и спешното лечение на диабетна кетоацидоза, подчертавайки значението на ранното разпознаване и намеса.

Причини за диабетна кетоацидоза

Диабетната кетоацидоза може да бъде предизвикано от различни фактори, включително:

 • Недостатъчен инсулин: Най-честата причина за диабетна кетоацидоза е липсата на достатъчно инсулин в тялото, което може да възникне поради пропуснати дози инсулин, неправилно приложение на инсулин или повреда на инсулиновата помпа.
 • Заболяване или инфекция: Инфекциите или заболяванията могат да причинят освобождаването на хормони на стреса, които противодействат на ефектите на инсулина, допринасяйки за повишени нива на кръвната захар.
 • Неконтролиран диабет: Лошото управление на диабета, включително нередовно проследяване на нивата на кръвната захар и неадекватно спазване на препоръките за лечение и диета, може да доведе до диабетна кетоацидоза.
 • Дехидратация: Прекомерното уриниране, отличителен симптом на диабета, може да доведе до дехидратация, което допълнително влошава диабетната кетоацидоза.

Симптоми на диабетна кетоацидоза

Ранното разпознаване на симптомите на диабетна кетоацидоза е от решаващо значение за бързата медицинска намеса. Честите симптоми включват:

 • Високи нива на кръвна захар: Постоянната хипергликемия може да причини повишена жажда, често уриниране и необяснима загуба на тегло.
 • Кетони в урината: Индивидите могат да усетят дъх с миризма на плодове и кетони в урината.
 • Дехидратация: Дехидратацията може да доведе до сухота в устата, умора, замайване и учестено дишане.
 • Болка в корема: Някои хора могат да изпитат болка в стомаха и гадене.
 • Променено психично състояние: Диабетната кетоацидоза може да доведе до объркване, летаргия и в тежки случаи до кома.

кетоацидоза

Спешно лечение на диабетна кетоацидоза

Диабетната кетоацидоза е спешно медицинско състояние, което изисква незабавно лечение. Ако подозирате диабетна кетоацидоза или имате симптоми, изпълнете следните стъпки:

 • Проверете нивата на кръвната захар: Измерете нивата на кръвната захар с помощта на глюкомер. Ако те са значително повишени, незабавно се свържете с медицински специалист.
 • Рехидратирайте: Пийте много течности, за предпочитане вода, за да се борите с дехидратацията. Ако не можете да пиете или имате тежки симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.
 • Наблюдавайте кетоните: Използвайте комплект за тестване на кетони без рецепта, за да наблюдавате нивата на кетони в урината. Високите нива на кетони показват DKA и налагат медицинска намеса.
 • Потърсете медицинска помощ: Диабетната кетоацидоза изисква хоспитализация за бързо лечение. В болницата пациентите получават интравенозни течности, инсулинова терапия и електролитно заместване за стабилизиране на кръвната захар и коригиране на ацидозата.
 • Обърнете внимание на основните причини: Идентифицирайте и адресирайте факторите, допринесли за епизода на диабетна кетоацидоза, като инфекции или проблеми с лекарствата.

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top