Начало / Полезно / Защо да приемаме йод – ползи
Защо да приемаме йод – ползи

Защо да приемаме йод – ползи

Съдържание

Сподели ревюто

По същността си веществото йод е изключително мощен окислител и именно заради тези свои свойства той е изключително ценен в химията. Често се използва и като катализатор, влизащ в различни химични реакции.

Той е по-слабо разтворим във водна среда и заради това се цели понижаване на концентрацията му. За целта се използват различни алкохоли и амини. Резултатът е течен разтвор с наситено-кафяв цвят, използващ се за дезинфекция при наранявания, както и хирурични операции.

Къде се използва йод в живота ни

Днес йод може да бъде срещнат основно в медицината, хранителната промишленост, както и аналитичната химия:

  • катализатор е в производство на оцетна киселина, както и на някои полимери;
  • нетоксичен препарат за целите на рентгеноконтраст в рентгенологията;
  • елемент в състава на проявителите във фотографията;
  • основен елемент е за откриване на амоняк, амониеви йони или нишестета;
  • активна съставка в стабилизатори, бои, оцветители, пигменти, фармацевтика и санитария.

Освен всичко останало, йодът се използва в борбата със смога и градушките, а има и невероятната възможност да предизвиква валежи. В банковото дело все още йодът има приложимост при откриване на фалшиви банкноти, отпечатани върху хартия, която в състава си има целулоза.

Йодът като хранителна добавка

Елементът е супер ценен заради силното му антибактериално действие. Дори в малки концентрации, елементът е супер ценен.

Специфичният му начин на действие е доста интересен, но пък се предполага, че може да увреди жизненоважни клетъчни елементи на вирусите и бактериите, което бързо ги обезврежда, защото предизвиква разпада им на клетъчно ниво.

Йодните разтвори широко се използват в хирургията за дезинфекция преди и след операции и хирургични минапулации. В хуманната медицина йодът взима участие в различни препарати за третиране на рани, или пък терапията на кожните увреждания, но много рядко можете да го срещнете в чист вид.

Използват се главно солни и спиртни разтвори (например, калиев йодид и др.), чиято концентрация не надвишава 5-10% в обем от 100 мл. Това се равнява на едва 5-10 мг разтвор, в чиито състав чистият йод е със съвсем ниско съдържание.

Важно е да се спомене нещо, за което дори и експертите на онлайн магазин за хранителни добавки Workout.bg съветват – да не се злоупотребява с йода. При продължителна и висока употреба, можете да увредите тъканите си (като сериозно могат да пострадат особено лигавиците). Йодните разтвори се влагат в кремове за мазане, угвенти и мас, а популярната кафява течност, за която се спомена и по-рано, се използва най-вече за дезинфекция.

За повече информация, посетете онлайн магазин за хранителни добавки Workout.bg!

workout.bg

Автор: bgseoeu

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top