Начало / Софтуер / Ревю на SEOSpyder – Превърнете поддръжката на вашия сайт в детска игра!
Ревю на SEOSpyder – Превърнете поддръжката на вашия сайт в детска игра!

Ревю на SEOSpyder – Превърнете поддръжката на вашия сайт в детска игра!

Съдържание

Сподели ревюто

Описание на SEOSpyder

SEOSpyder е “обхождащ” софтуер, който е създаден от Mobilio специално за Mac OSX. Той работи на принципа на ботовете на търсачките – влиза в сайта Ви като определен user agent (избран от вас), следва всеки един линк и същевременно събира “една торба” с metadata за самите линкове и страниците/обектите към които водят. По този начин много лесно може да се засекат грешки от типа на status code 404 или 500, няколко H1 тага на една страница, картинки без alt атрибут, два линка с дуплицирано съдържание без да е указано кой от тях е каноничен или няколко ненужни пренасочвания (status code 3xx). Въобще все неща, които ако бъдат индексирани от ботовете на търсачките могат да имат доста негативен ефект върху дългосрочните усилия на даден SEO оптимизатор.

Възможности на SEOSpyder

Как да сканирам даден сайт?

Всичко започва с двата бутона, които се намират в лявата част на горния панел – “Run” и “Stop”. Първият ви позволява да въведете сайт за сканиране и да си изберете като кого да го сканирате. Сумарно имате 18 възможности, които варират от добре познатите SEOSpyder, GoogleBot и BingBot до няколко мобилни бота и браузъра като GoogleBot mobile, Safari iPhone и Android Tablet. В днешно време доста сайтове имат и мобилни версии, така че обхождането с мобилен бот тепърва ще набира скорост.

Интерфейс и съхранение на информацията след сканиране

Интерфейсът е интуитивен и изключително гъвкав. Прозорецът на приложението условно може да се раздели на 4 – горен панел за управление и следене на конкретното сканиране (crawl), ляв панел, където се намират филтрите, горен и долен прозорец, където под формата на колони и табове потребителят има достъп до цялостната информация, която паякът е събрал за дадения сайт. По всяко едно време двата панела могат да се крият от “View” бутоните а колоните в двата прозореца могат да се разместват или премахват.
Щом сканирането приключи и чуете краткия звуков сигнал, потребителя има 3 опции:

 • Анализ на информацията директно в приложението;
 • Запис на информацията в нативния *.seospyder файлов формат, който може да бъде зареден по-късно в приложението;
 • Експорт на информацията като HTML Репорт, CSV файл, XML Sitemap или GraphVz файл;

Филтрите – огромният аналитичен потенциал на “Паяка”

seospyder-custom-filter-search

В така наречения ляв панел се намират вградените филтри, които се смятат за най-важни и най-често ползвани. Сортирани са по категории – състояние (All, Pending, Finished), тип на съдържанието (HTML, CSS, Images, JS и т.н.) и HTTP статус код (2xx, 3xx, 4xx, 5xx и not status code). Освен тях потребителят има възможност да конструира и собствени (custom) филтри. По този начин той/тя може да изследва сайта си за почти всякакъв вид грешки и неизправности предвид факта, че един филтър може да съдържа неограничен брой параметри. Така например лесно може да установите кои картинки на сайта Ви са с разширение .png, по-големи са от 50Kb и зареждат за над 2 секунди или кои от страниците Ви имат имат по-малко от 2 вътрешноизходящи линка, съдържащи думата seo.

Какво и как ми показва SEOSpyder за моя сайт?

Веднъж щом сте избрали даден филтър, всички линкове, които отговарят на този филтър се визуализират в горния прозорец. Там за всяко едно URI ще намерите 36 уникални характеристики вариращи от Address, Status Code и Content Type до Publisher (Google Authorship), Входящи и Изходящи линкове, Meta Description, дори OpenGraph елементите. И това далеч не е всичката SEO информация, с която SEOSpyder е готов да ви “залее”. Изберете един от линковете и продължете неговото изследване в по-голяма дълбочина като преминете към долния прозорец. Там можете да видите отново 36-те характеристики, всички входящи и изходящи линкове (включително и вътрешноизходящи и външноизходящи), най-краткия път до дадения линк както и информация за header таговете (H1, H2, H3).

Скритият коз на SEOSpyder – силната му интеграция с редица SEO услуги (нативнo и web базирани)

Ако все още не сте убедени, че SEOSpyder е най-доброто на пазара като “обхождащ” и анализиращ софтуер, то пробвайте да кликнете с десен бутон на мишката върху някой линк и се насладете на редицата опции, които продуктът предлага:

 • да “преслушате” линка за социални сигнали чрез SEOAuditor – Google PR, Alexa Ranking, Facebook Likes, Tweets, G+ shares, SEOMoz DA & PA;
 • да пингнете линка (да привлечете ботовете, за да го индексират) със SEOPingler;
 • да валидирате страницата с W3 validator;
 • да проверите колко бързо се зарежда, как изглежда на мобилни устройства или кога за последно е бил кеширан;
 • да копирате линка или да го отворите в браузър;
 • в долния прозорец имате опцията “GoTo”, която Ви позволява да преместите фокусът в горния прозорец на съответния линк и да започнете неговото изследване;

Експортиране на данните

seospyder-export-options

Плюсове

 • Голямо разнообразие от ботове и браузъри;
 • Изключително богата информация от SEO гледна точка за всеки един линк;
 • Интуитивен, гъвкав и добре структуриран интерфейс, който прави откриването и премахването на проблеми в даден сайт лесно и бързо занимание;
 • Наличие на потребителски (custom) филтри и съответно неограничен аналитичен потенциал;
 • Интеграция с редица SEO продукти и услуги, които снабдяват SEOSpyder с доста широк функционален спектър;

Минуси

 • Малко по-бавна скорост на сканиране сравнено с конкуренцията;
 • Работи само под Mac;
 • Сканира само зададения домейн, не и неговите поддомейни;
 • Не можете да добавяте/редактирате филтър докато анализирането тече;

Видео

Полезни линкове

Сподели ревюто

Съдържание Описание на SEOSpyder SEOSpyder е “обхождащ” софтуер, който е създаден от Mobilio специално за Mac OSX. Той работи на принципа на ботовете на търсачките – влиза в сайта Ви като определен user agent (избран от вас), следва всеки един линк и същевременно събира “една торба” с metadata за самите линкове и страниците/обектите към които …

Обобщение на ревюто

Възможности
Цена
Дизайн
Ползваемост

В заключение : SEOSpyder е софтуер, който предлага повече от адекватно решение за “ежедневните болежки” на всеки един SEO оптимизатор. С него усилията, които влагате в работния си процес ще намалеят поне наполовина а оптимизацията и поддръжката на сайтове ще Ви се струва като детска игра. Предвид сегашното състояние на пазара за подобни продукти, смело може да се твърди че SEOSpyder конкурира, а в някои отношения дори и задминава противниците си. Казано накратко – приложението има уникална функционалоност и си струва всяка една стотинка. Погледнато в дългосрочен план – инвестицията е повече от оправдана.

90

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

2 коментара

 1. Приветствам всяка разработка с българско участие! Ползвам подобен софтуер за Linux и това, което не видях при SEOSpyder е лесен начин за показване на дублирани title и description тагове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top