Начало / Полезно / Класификация на компресорите за въздух
Класификация на компресорите за въздух

Класификация на компресорите за въздух

Съдържание

Сподели ревюто

Компресорите за въздух биха могли да се класифицират по доста различни начини. Например, някои модели са популярни като професионални компресори за въздух, други пък са по-подходящи за любителски цели. Нека видим и още една класация, изготвена от експертите в тази област.

Според типа на задвижването

Компресорите са в състояние да работят както с електродвигатели, така и с ДВГ – двигатели с вътрешно горене. Съответно устройствата се доставят с директно предаване (коаксиално) и с ремъчно задвижване. Обикновено компресорът от първия тип се счита като подходящ за по-широка употреба уред. От своя страна, коаксиалният компресор е много атрактивен за потребителите благодарение на своята достъпна цена и се използва за различни битови нужди. Налягането на въздуха, подавано от устройството, не надвишава 0,8 MPa. Когато сравняваме дизелов и бензинов компресор, трябва да отбележим, че първия е по-надежден при работа. Също така дизеловият двигател има по-лесно устройство и е по-лесен за поддръжка.

Според вида на охлаждащата система

Устройствата се доставят с течно и въздушно охлаждане или без такова. Те се делят на стационарни, които работят само на закрито, използвайки електрическата мрежа и мобилни (преносими). Вторите са проектирани за работа в открити пространства и при по-ниски температури. Преносимите компресори с двигател с вътрешно горене са незаменими за места, където липсва централизирано захранване.

Краен натиск

Според този параметър компресорите за въздух са обособени в четири групи. Агрегатите с ниско налягане (0,15-1,2 МРа) са проектирани като част от оборудване за компресиране на газове (въздух). Моделите професионални компресори за въздух за средно налягане (1,2-10 МРа) намират широка употреба при отделянето, втечняването и транспортирането на газове в различните ндустрии, в това число газовата, нефтопреработвателната и химическата промишленост. Компресорите с високо налягане (10-100 МРа) и свръхвисоко налягане (над 100 МРа) са важна част от оборудването, предназначено за синтез на газ.

Производителност

Тя се измерва в единици обем за даден период от време (m 3 / min). Производителността е в пряка зависимост от определени параметри – например диаметър на цилиндъра, скорост на въртене на вала, дължина на хода на буталото. А ако трябва да говорим за производителността, то според нея компресорите се делят на малки – до 10 м 3 / мин; средни – от 10 до 100 м 3 / мин; и големи – над 100 м 3 / мин.

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top