Начало / Полезно / Какво представляват анкерите в строителството?
Какво представляват анкерите в строителството?

Какво представляват анкерите в строителството?

Съдържание

Сподели ревюто

Анкерите са крепежни елементи, използвани в строителството за закрепване на материали към земята. Обикновено те се използват за закрепване на каквото и да било към бетон. След като са монтирани правилно, те трябва да са устойчиви на издърпване. Ако не го направят, можете да ги дръпнете, за да видите дали са здраво закрепени. Ако е така, те се считат за ефективни.

Анкери за бетон

Анкер за бетон

Има няколко различни типа анкери за бетон, които могат да се използват в строителни проекти. Например анкерът за лаг бетон е къс, плътен и твърд. За разлика от това, самопробивният бетонен анкер е заострен и има зъбци за пробиване на отвори в основата на бетона. След това болтът лесно се завинтва в отвора и се разширява, за да понесе стената на отвора.

Клинови и винтови анкери се използват за закрепване на приспособления и други елементи към бетон. Винтовите анкери имат резби на главата, които се захващат с бетонните стени, за да образуват механична връзка. Главите на тези анкери са различни, за да отговорят на специфичните структурни изисквания. Главата закрепва приспособлението или елемента към бетона. Анкерите с клинов тип имат разширителна втулка, която захваща бетона.

Втулкови анкери

Втулков анкер

Втулковите анкери се използват в строителни проекти. Основният процес на инсталиране включва пробиване на дупка за приемане на котвата. За да се постигне максимална стойност на задържане, мястото на поставяне трябва да е чисто. Почистете отвора с телена четка или инструмент със сгъстен въздух, за да отстраните всякакви свободни остатъци. След като дупката е почистена, можете да продължите с ударно пробиване на материала.

Преди да пробиете с чук, трябва да се уверите, че отворът е с правилния размер за анкерната втулка. Правилният диаметър ще осигури плътна връзка. Уверете се, че дупката е малко по-дълга от самия болт, така че анкерът на втулката да може да седи правилно.

Машинни винтови анкери

Винтови анкери

Машинните винтови анкери са универсален метод за закрепване на приспособления, включително тръби, осветителни тела и рафтове. Тези крепежни елементи се използват за различни цели, от малки до мащабни проекти. Те се предлагат в шест различни размера, за да паснат на различни основни материали.

Преди да монтирате машинни винтови анкери в строителството, уверете се, че дебелината на стената отговаря на диапазона на захващане на анкера. Ако стената е твърде дебела, анкерът няма да се захване правилно. Ако е твърде дебел, може да не успее да се монтира. Когато монтирате приспособления директно, добавете дебелината на приспособлението към дебелината на стената. Накрая се уверете, че котвата е здраво закрепена в материала.

Има два вида машинни винтови анкери: втулкови анкери и клиновидни анкери. И двете имат различна здравина и работят, като се разширяват срещу материала, който се закрепва. Анкерът с втулка е идеален за плитки отвори, докато клиновият анкер е най-подходящ за по-големи. И двата типа се използват с машинни винтове с резбови крепежни елементи и винтове с капачки.

 

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top