Начало / Уеб Инструменти / Ревю на If This Then That (ITTT) – накарайте Интернет да работи за Вас
Ревю на If This Then That (ITTT) – накарайте Интернет да работи за Вас

Ревю на If This Then That (ITTT) – накарайте Интернет да работи за Вас

Съдържание

Сподели ревюто

Описание на уеб инструмента „If This Then That“ (ITTT)

Първо се надявам името на инструмента да не Ви шокира. Ако някой от Вас се е занимавал с програмиране ще схване бързо логиката на инструмента. Но като казвам програмиране не искам да Ви плаша. Този инструмент няма нищо общо с писане на код, компилиране и т.н.

Имате възможност да задавате предварителни условия – някакви, каквито и да било (triggers), които ако бъдат изпълнени, да стане друго нещо – каквото и да било (actions). Затова и инструмента се казва така: If This, then That.

По-надолу в ревюто ще наричам инструмента съкратено ITTT. А инструментът всъщност е уеб сайт, затова той е в категорията с уеб инструменти.

Когато направите своята бърза регистрация в ITTT, вие можете да използвате напълно безплатно услугите на сайта. И то без никакви ограничения. Аз поне не видях такива. Няма месечни тарифи, няма избор на план, няма ограничения в броя на рецептите, които създавате. Има и рецепти, но за тях ще говоря малко по-надолу.

След като потвърдите регистрацията си, вие имате възможност да създадете Вашата първа рецепта. Рецепта се създава, когато завършите стъпките на това при какви условия да стане нещо.

Сигурен съм, че още не сте схванали напълно как се използва инструмента, затова Ви давам един пример:

Ако се публикува нова статия в еди кой си WordPress блог (вие задавате адреса на блога, username-а и паролата), сподели публикацията в Twitter акаунта ми (предварително верифицирате в кой Twitter акаунт).

Ето как изглежда една завършена рецепта:

създаване на рецепти

Вие можете да създавате колкото си искате на брой рецепти, които да правят всевъзможни неща. Всички рецепти се рефрешват на всеки 15 минути.

Възможности на ITTT

Имате възможност да добавяте 62 различни интернет канала, които да изпълняват своите функции при определени условия, зададени от Вас.

Ето и самите канали:

всички канали

Каналите, които са черно-бели все още не са активирани от мен, но имат възможност да се активират. Тези, които са цветни – означава, че вече съм им дал достъп.

Всеки един канал има различни опции, когато го изберете.

Например, ако създавате нова рецепта и изберете Facebook като trigger (тоест, като нещо, което трябва да се случи), имате 5 различни избора:

нов trigger за facebook

 1. Когато публикувате нов статус
 2. Когато споделяте нов линк
 3. Когато качите нова снимка
 4. Когато сте тагнати в снимка
 5. Когато смените профила си

Тези петте точки са различни условия (triggers). Можете да изберете всяка една от тези пет точки и ако тя бъде изпълнена, можете да укажете какво да се случи по-нататък (actions).

Например, избрал съм ако аз споделя нов линк във Facebook профила си.

какво да се случи когато публикувате нов линк във фейсбук

Когато натиснете бутона Create Trigger, ще Ви се покаже следното:

създаване на trigget за фейсбук

Както сами виждате, думата that всъщност е линк, който трябва да натиснете. Когато го направите ще ви се покаже прозорец, който ще Ви попита какво трябва да стане, когато (в случая аз) публикувате нов линк във Facebook.

След като натисна линка that избрах услугата Diigo. И виждам следното питане:

създавам trigget всичко което споделя във фейса да се запазва като отметка в diigo

Имам две възможности:

 1. Да запази публична отметка
 2. Да запази частна отметка

Избирам първия вариант.

създаване на рецепта

Когато натиснете бутона Create Recipe, вие ще създадете рецепта. Тази рецепта започва да си действа постоянно и се рефрешва на всеки 15 минути. Можете да вържете колкото си искате социални профила или други Ваши уеб услуги и да ги накарете да вършат опредлени неща, така че да улесняват ежедневието Ви.

Плюсове и минуси

Плюсове:

 • Услугата ITTT е напълно безплатна.
 • Можете да създавате неограничени рецепти.
 • Достъп до повечето социални мрежи.
 • Опростен и изчистен дизайн.
 • Супер лесно се борави с инструмента.

Минуси:

 • Липсва Google+ (наистина голям минус).
 • Давате достъп до всички Ваши услуги в ръцете на един сайт. Не ми се мисли какво би станало, ако акаунтът Ви бъде хакнат.
 • Би могло да има още повече социални мрежи и уеб услуги.

В заключение

ITTT е страхотен онлайн инструмент. С негова помощ можете лесно да организирате споделянията си, а защо не и нещо повече? Всичко зависи от това колко сте активни в интернет, колко социални мрежи използвате и дали имате нужда да навържете всичко. Ако сте малко по-креативни може да измислите и по-странни или забавни рецепти, които хем да Ви помогат, хем да Ви забавляват. Защото възможностите на този инструмент са наистина много.

Полезни връзки:

Сподели ревюто

Съдържание Описание на уеб инструмента „If This Then That“ (ITTT) Първо се надявам името на инструмента да не Ви шокира. Ако някой от Вас се е занимавал с програмиране ще схване бързо логиката на инструмента. Но като казвам програмиране не искам да Ви плаша. Този инструмент няма нищо общо с писане на код, компилиране и …

Обобщение на ревюто

Възможности
Цена
Дизайн
Ползваемост

90

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Един коментар

 1. Провал съм го преди доста време и в началото ми се стори малко объркващ но като го схванеш как работи определено върши работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top