Начало / Уеб Инструменти / Ревю на Ahrefs.com – Един от най-добрите инструменти за анализ на линкове
Ревю на Ahrefs.com – Един от най-добрите инструменти за анализ на линкове

Ревю на Ahrefs.com – Един от най-добрите инструменти за анализ на линкове

Съдържание

Сподели ревюто

Ahrefs.com е сред любимите ми SEO инструменти. Неговата цел е само една – да покаже връзките на даден сайт. А това е необходимост, особено за хора, които се занимават със SEO оптимизация и имат нужда да анализират конкуренцията в дадена ниша. Инструментът се отличава от другите със своята бързина на откриване на нови линкове. Освен, че показва изключително точна информация, той има и още доста полезни характеристики, които ще разгледам подробно в това ревю.

Възможности на Ahrefs

 • Показва общият брой линкове на даден сайт
 • Показва общият брой линкващи домейни
 • Показва социални сигнали
 • URL Rank – собствен показател на ahrefs.
 • Показва тип на връзките (текст или redirect)
 • Dofollow vs Nofollow
 • Sitewide vs Not sitewide
 • Сортиране на домейни според TLD
 • Показва anchor text на входящите линкове
 • Показва новите и изгубените връзки във времето

Описание на възможностите на Ahrefs

Основни показатели:

 • URL Rank – Метрика на Ahrefs. Не съм запознат какво точно отчита, но може да Ви послужи за сравнение между различни сайтове. Предполагам е аналог на Page Authory на OpenSiteExplorer.
 • Ahrefs Domain Rank – Също метрика на Ahrefs. Показва авторитет на домейна.
 • Backlinks – обратните връзки към конкретния URL адрес, който анализираме. Показва всички линкове на целия сайт, а не само на началната страница.
 • Referring Domains – това е метрика, която показва колко на брой отделни домейна (сайта) линкват към сайта, който анализираме.
 • Социални метрики – колко на брой споделяния има даден сайт. Не можах да разбера дали тези метрики се отнасят само за началната страница или общо за целия сайт. Съдейки по социалните бутони в сайта, който анализираме (searchengines.bg) мисля, че не показват много вярна информация, особено за Facebook. Google+ и Twitter изгежда показват по-вярни резултати от Facebook.

Типове линкове и линкващи домейни:

Text vs Redirect, Nofollow vs Dofollow, Sitewide vs Not Sitewide

Генерират Ви се три графики, който ви показват типовете връзки според това дали са обинковенни (text) или redirect, какво е съотношението на dofollow и nofollow връзки, както и sitewide vs not sitewide.

Брой връзки и брой домейни във времето

На графиките, която Ви се генерират, можете да проследите дали броят на линковете и линкващите домейни се увеличават или спадат във времето. Изключително полезни са при анализ на нов сайт. Например, ако даден сайт бъде наказан по някаква причина от Google, лесно можете да видите дали линковете към него са добавяни плавно или по-рязко. Ако са били добавяни по-рязко, то вероятността даден сайт да бъде наказан е по-голяма.

Всички данни за линковете в цифри

Тази графика ще ви се генеира в лявата част на сайта. Показва точният брой връзки, както и вида им (Backlinks types).

Най-отгоре са броят на различните IP-та и различните Subnets. Някои специалисти твърдят, че по-голямата бройка на различни IP-та е добре за SEO.

Referring Domain е общата цифра с линкващите домейни. Самата цифра е линк, който можете да натиснете за да отворите страницата с всички линкващи домейни към сайта, който анализираме.

Брой линкове от .gov, .edu, .com, .net, и .org домейни.

Типове линкове ви дават точна цифра на:

– колко на брой линка са текстови

– колко на брой линка са dofollow

– колко на брой линка са nofollow

– колко на брой линка са sitewide

– колко на брой линка не са sitewide

– колко на брой линка са redirect

– колко на брой линка са от изображения

– колко на брой линка са от фрейм

– колко на брой линка са от дадена форма

– колко на брой линка са от .gov домейни

– колко на брой линка са от .edu домейни

Не забравяйте, че всяка една цифра е линк и може да се кликне. Ако натиснете линка срещу Referring Domains ще ви се отворят всичките линкващи домейни. Ако натиснете линка срещу графата nofollow ще ви се отворят всички линкове, които имат nofollow атрибут.

Top Referring TLDs – или иначе казано – Топ линкващи разширения на домейни

На тази диаграма можете да проследите какво е съотношението на всички типове домейни – в процент и в точна бройка. Изключително полезно е, когато някой конкурент ползва SAPE. Много лесно се откриват всички руски линкове (и още по-лесно се репортват).

С какъв anchor text са линковете според:

Referring Domains for anchor phrases / Анчори по брой препращащи домейни

Referring Pages for anchor phrases / Анчори по брой препращащи страници

И двете графики са изключително полезни! Лесно можете да видите кой сайт има по-натурално изглеждащ линк профил и кой е препълнен с ключови думи. Наличие на бранд (името на домейна) има потенциал да се класира по-добре от домейн, който съдържа само ключови думи в линк профила си.

Нови и изгубени връзки/домейни

Ahrefs има и тази възможност! От основното меню в сайта има две бутончета New / Lost – съответно един за линковете и един за домейните. Когато кликнете на някой от тях ви се отваря графика, която показва броят на новите връзки и броят на изгубените връзки спрямо времето. Графиката по-долу го показва добре:

От гледна точка на функционалности, оценям инструмента с максимална оценка – 5.

Цена

Всичко изброено по-горе в реюто си има своята цена, а тя е доста солена. Най-евтиният вариант от техните планове е $79 на месец. Точно така, добре ме чухте – плаща се всеки месец! Което за една година в български левове би се равнявало на малко повече от 1400 лева.

И все пак – ако нямаше възможност за безплатно ползване, изобщо нямаше да пиша това ревю. Можете да работите и безплатно с този инструмент, но метриките, които ще видите ще са изключително малко. Също така имате и дневен лимит. Този лимит е 10 кликания по метриките на ден. Без значение дали кликнете на новите връзки за определена дата, за броят линкващи домейни или искате да видите кои връзки от сайта който анализирате са само dofollow или само nofollow. Всеки един клик по която и да е метрика ви се брои за 1 кредит. Разполагате с 10 кредита на ден за 1 акаунт. Въпреки всичко, можете да правите неограничен брой акаунти и когато свършите безплатните кредите с единия акаунт, лесно да превлючите на другия. Лично аз използвам 3 акаунта, които за сега са ми достатъчни.

Оценката, която давам за цената на услугата е минимална – 1. Защото е изключително скъпо удоволствие да ползваш инструмента с всичките му екстри. (Колкото по-скъпа е цената, толкова по-ниска е оценката. Инструменти, които са напълно безплатни, получават максимална оценка 5 за графата „Цена“)

Ползваемост

Инструмента Ahrefs има много добра ползваемост. Всичко е направено максимално улеснено за потребителя.

По принцип бих дал оценка 5 по таза графа, НО тъй като аз ползвам безплатната му версия имам огромни ограничения. Например ако кликна да видя линкващите домейни на даден сайт, мога да видя само 5 на брой, другите са скрити. Това важи и за всички останали метрики, които описах по-горе в ревюто. Без значение каква е метриката (dofollow линкове, nofollow линкове, брой IP-та, sitewide линкове и т.н.) мога да видя само 5 от тях. Всички други са скрити.

Заради това ограничение оценявам ползваемостта с оценка 2.5

Полезни връзки:

Сподели ревюто

Съдържание Ahrefs.com е сред любимите ми SEO инструменти. Неговата цел е само една – да покаже връзките на даден сайт. А това е необходимост, особено за хора, които се занимават със SEO оптимизация и имат нужда да анализират конкуренцията в дадена ниша. Инструментът се отличава от другите със своята бързина на откриване на нови линкове. …

Обобщение на ревюто

Възможности
Цена
Дизайн
Ползваемост

68

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

6 коментара

 1. ahrefs ми е и на мен любим инструмент на който личи огромната работа която са свършили създателите му така че е нормално да искат заплащане. 80$ на месец, за нас са сума, но за работещи хора на „бяла“ работа на Запад са 10 кутии цигари. 😉 Предлагат и безплатна версия която показва някои неща а и винаги се намират „добри“ души да помагат. 😉 гл. Фивер.

 2. Ahrefs е за мен най-точния инструмент, що се отнася до преброяване на линкващи домейни. Информацията в сайта се обновява много бързо, и можеш без проблем да следиш линк профила на конкурентите си. Даже и твоя собствен, защото знаете, че Webmaster tools обновяват информацията си сравнително рядко.

 3. Много полезна статия, особено инфото за откриването на sape линковете! Мерси.

 4. It’s hard to find your blog in google. I found it on 21 spot, you should build
  quality backlinks , it will help you to get more visitors.
  I know how to help you, just type in google – k2 seo tricks

 5. I blog frequently and I genuinely thank you for your content.
  The article has really peaked my interest. I am going to bookmark your blog and keep
  checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

  my weblog – raynor garage door opener remotes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top