Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/seojedib/addons/wickeble/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Продуктова визия срещу продуктова стратегия: Защо имате нужда и от двете? | Wickeble
Начало / Уеб дизайн / Продуктова визия срещу продуктова стратегия: Защо имате нужда и от двете?
Продуктова визия срещу продуктова стратегия: Защо имате нужда и от двете?
Продуктова визия срещу продуктова стратегия

Продуктова визия срещу продуктова стратегия: Защо имате нужда и от двете?

Сподели ревюто

Отличните продукти не се появяват случайно. Те изискват мислене и изпълнение на високо ниво, тоест продуктова визия и продуктова стратегия.

Когато започваме да работим по UI/UX дизайн, винаги първо питаме нашите клиенти за визията на продукта. И често виждаме как екипите смесват визия, мисия, стратегия и ценности, което прави по-трудно получаването на ясна идея за продукта. Тази статия ще изясни двата основни термина и ще даде примери за продуктова визия и стратегия.

Какво е продуктова визия?

Продуктовата визия е кратко изложение на целите на продукта. Каква промяна ще донесе на света? Какви емоции и сетива има в опаковката? С какво се различава от подобни продукти? Това са някои от най-критичните въпроси, на които отговаря.

Например, , основателят на Zoom, имаше голяма визия за „Една платформа, предоставяща неограничена човешка връзка“. Наскоро Zoom пусна нов продукт, наречен „Комплект за разработка на видео софтуер (SDK)“. Краткото изявление за бъдещето, което компанията приближава с SDK, е „Създайте всичко с видео“. Той е в съответствие с общата визия на Zoom, но описва конкретна полза от даден продукт.

Сега вижте още примери за отлична продуктова визия:

 • Asana : „Всеки може да приоритизира деня си във всички свои приложения с Asana.“
 • HubSpot : „Hubspot ви предоставя софтуера, услугите и поддръжката, от които се нуждаете, за да правите маркетинг по правилния начин, всичко на едно място.“

За да разберем продуктовата визия спрямо стратегията, нека анализираме тези твърдения, тъй като те имат много общо:

 • Продуктовите визии са сравнително прости единични изречения.
 • Фразите са умишлено общи.
 • Няма предварително определени стъпки и времева рамка за постигане на целта. Стратегията и тактиката могат да се променят всяка година и дори ежедневно. За разлика от това, визията трябва да бъде достатъчно широка, за да остане актуална в продължение на десетилетия.
 • Не на последно място, визията на продукта трябва да вдъхновява всички, които се занимават с продукта.

Продуктовата визия е донякъде като фар за цялата организация. Помага на заинтересованите страни да обединят екипа около обща цел. По този начин те вземат решения с по-значимо въздействие в дългосрочна перспектива, вместо да реагират на мигновени пазарни колебания.

Какво е продуктова стратегия?

Когато една компания има продуктова визия, тя знае накъде се насочва. Но както бе споменато по-горе, вдъхновяващото мото не дава никакви предписания за постигане на целта. Продуктовата стратегия срещу продуктовата визия описва необходимите стъпки за нейното постигане.

Успешната продуктова стратегия започва от мания за нуждите на клиента. За кого проектирате своя продукт? Каква уникална цел изпълнява? Какви са емоционалните реакции, които очаквате да получите от вашата публика?

Отговорите на всички тези въпроси се трансформират в личности на купувачи, по-тесни целеви пазари, клиентски сегменти, монетизация и т.н. С дълбоко разбиране на потребителите, екипът формулира интелигентни цели. Той се фокусира върху резултатите и измерва напредъка в показатели, базирани на използване, като проценти на задържане и повтарящи се приходи.

Сега нека проучим основните характеристики на балансираните продуктови стратегии. 

 • Общ изглед. Продуктовите стратегии описват необходимите стъпки на по-високо ниво, без да навлизат в подробности. Точните решения се появяват, когато се приближите до проблема и видите оптималните начини за действие.
 • Гъвкавост и адаптивност . Заинтересованите страни и екипите непрекъснато ще научават нещо ново за потребителите и пазарите, предлагайки нови обещаващи опции. Както каза Джеф Безос , „Ние сме упорити по отношение на визията. Ние сме гъвкави по отношение на детайлите…“
 • Време. Продуктовата визия има времева рамка от 1-3 години. Решенията за по-дълъг период в крайна сметка ще остареят. От друга страна, с късогледа стратегия, компанията ще променя посоките твърде често и ще губи ресурси при преходни явления.

Каква е разликата между продуктова визия и продуктова стратегия?

И така, каква е основната разлика между визията на продукта и стратегията? Продуктовата визия определя точката на крайната дестинация за марката. За разлика от тях, продуктовата стратегия описва стъпките за достигане до тази точка. Ето няколко примера:

Платформа за обучение, базирана на абонамент

 • Визия на продукта: Да създадем най-ангажиращата и ефективна платформа за онлайн обучение, която обслужва учащите по целия свят, демократизирайки образованието.
 • Стратегия: Разработете разнообразни и качествени курсове в сътрудничество с топ преподаватели и институции. Приложете модел, базиран на абонамент, с персонализирани пътеки за обучение. Използвайте AI, за да адаптирате непрекъснато и подобрявате учебния опит въз основа на поведението на потребителите.

Приложение за здраве и фитнес

 • Визия на продукта: Да се ​​изгради цялостна цифрова платформа за здраве и фитнес, която мотивира потребителите да водят по-здравословен живот и да постигнат личните си фитнес цели.
 • Стратегия: Предлагайте персонализирани планове за тренировка и съвети за хранене. Използвайте носими технологии за проследяване в реално време на жизненоважни статистики. Насърчавайте ангажираща общност чрез социални функции. Осигурете приходи чрез freemium модела с първокласни функции като персонализирано обучение.

Платформа за електронна търговия

 • Продуктова визия: Да се ​​създаде удобен за потребителя онлайн пазар, където хората могат удобно да купуват и продават широка гама от продукти.
 • Стратегия: Дайте приоритет на плавен, сигурен и интуитивен потребителски интерфейс. Внедряване на разширени алгоритми за търсене и персонализирани препоръки. Използвайте анализ на данни за разбиране на поведението на клиентите и оптимизиране на потребителското изживяване. Осигурете стабилна логистика и обслужване на клиентите.

Нека обобщим разликите между тези понятия.

Емоционално въздействие

Основната цел на продуктовата визия е да обедини всички, които се докосват до продукта, включително клиенти, продуктови екипи и заинтересовани страни, чрез едно вдъхновяващо обаждане. От своя страна, за продуктовата стратегия емоциите са несъществени. Вместо това рационалният анализ и логиката са основните инструменти за очертаване на най-обещаващата посока за постигане на цел.

Детализация

Друга разлика между продуктовата стратегия и визията е, че визията е умишлено неясна и не диктува конкретен тактически път. Петима души, които четат едно и също изречение от визията на продукта, могат да предложат пет различни начина да стигнете до там. Това е мястото, където продуктовата стратегия влиза в действие.

Времева рамка

Продуктовата визия описва амбициозното бъдеще от десетилетия. В същото време разумният хоризонт за планиране на продуктовата стратегия е една до три години. Компаниите се развиват и поставят нови етапи според своите апетити с течение на времето. Те добавят тези цели към безкрайния път към върховното и абсолютизиране на оставащата визия.

Гъвкавост, predlaga krasimirsimov.com

Преди пандемията стратегията на Zoom беше фокусирана предимно върху бизнеса. И тогава, за една нощ, пълни класни стаи от студенти и армия от работници трябваше да се насочат към дистанционна комуникация. Благодарение на по-нататъшната гъвкава продуктова стратегия, Zoom се адаптира към пазарната експлозия, без да изоставя своето изявление „Една платформа, предоставяща неограничена човешка връзка“.

Как продуктовата визия може да помогне с продуктовата стратегия?

Визията на продукта помага да държите в полезрението си това, което има значение. Може да е изкушаващо да изтеглите някои готови общи шаблони от мрежата, да попълните празните места и да следвате ръководството стъпка по стъпка. Но трябва да се запитате дали това подобрение ви доближава до по-доброто бъдеще, заявено във вашата визия. Тогава ще пропуснете ненужните странични движения и ще стигнете по-бързо до крайната дестинация. В противен случай може да създадете продукт с много функции, но без очевидна цел.

Заключение

След като вече знаете разликата между продуктовата визия и продуктовата стратегия и как те се допълват взаимно, запитайте се дали имате и двете за вашия продукт. Ако е така, вашият екип и заинтересованите страни споделят ли това разбиране?

Като цяло, визията е от решаващо значение за разработването на успешна стратегия. Но, от друга страна, вдъхновяването на бъдеща промяна в света благодарение на вашия продукт ще се случи само с последователна стратегия. Имайки и двете на място, можете да постигнете целта си, без да губите време, ресурси и пари.

Продуктова визия Продуктова стратегия

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top