Начало / Полезно / Няколко плюсове и минуси на акрилните бои
Няколко плюсове и минуси на акрилните бои

Няколко плюсове и минуси на акрилните бои

Съдържание

Сподели ревюто

Акрилната боя е едно от най-великите изобретения в историята на изкуството. Както почти всичко, тя също има своите плюсове и минуси. Ако сега започвате да рисувате с акрилна боя, то в MaestroPan ще откриете разнообразни цветове от нея, както и всякакви други средства за рисуване, като четки, платна и маркери.

Акрилната боя е създадена като бързосъхнеща алтернатива на бавносъхнещата маслена боя. Тя е нетоксична, водоразтворима и предлага постоянна и много гъвкава среда. Същата способност за бързо съхнене обаче може да бъде и недостатък, когато искате да смесите цветове. Предимствата на акрилната боя със сигурност са повече от недостатъците. Нека да видим подробно особеностите ѝ.

Акрилната боя изсъхва бързо, което улеснява нанасянето на слоеве

Акрилната боя се произвежда основно чрез комбиниране на акрилно полимерно свързващо вещество, пигменти и вода. Водата е отговорна за запазването на боята в тубата без да изсъхва. След като нанесете боята върху повърхността, водата във филма на боята ще се изпари. Това ще остави само пластмасовия слой боя на повърхността.

Акрилната боя може да изсъхне на допир само за няколко секунди или минути в зависимост от това колко плътно сте нанесли боята. Като цяло тя изсъхва в рамките на 10 до 20 минути. Ако сравните това с традиционната маслена боя, то съхненето ѝ е повече от 100 пъти по-бързо. На маслената боя пък ѝ отнема средно 5 дни, за да изсъхне, преди да можете да нанесете втори слой.

Боите на водна основа обикновено изсъхват бързо, като акварела, темпера или боята за плакати.

Можете да използвате бавно съхнещи среди, с които да удължите времето с до 40%. Възможно е обаче цветовете леко да се променят, така че бъдете внимателни.

Акрилната боя има живи и ярки цветове

Когато става въпрос за акрилни бои, съществува голямо разнообразие от цветови решения. Можете да избирате от приглушена до ярка ярка цветова палитра. Това се дължи на неограничената възможност за смесване на акрила. Ако сте начинаещи обаче в рисуването, съвет от нас е да заложите на проста цветова палитра.

Акрилната боя е лесна за използване и почистване

За разлика от маслената боя, която трябва да знаете как да използвате, както и да почиствате четките си редовно със спирт от нея, акрилната е доста по-лесна за използване. Тя е на водна основа и съответно е разтворима във вода. Обикновено можете да я измиете с вода на мивката. Това е едно от най-големите предимства на акрила. Ако сте начинаещи е много лесно да изтриете това, което не ви допада.

Когато рисувате с маслени бои трябва да е в добре проветриво помещение. Акрилната боя обикновено е без мирис. Въпреки това, занаятчийската качествена боя може да има лека миризма, така, че е добре да проветрявате помещението от време на време.

рисувано с акрилни бои

Смесването на цветове изисква опит, тъй като акрилната боя изсъхва по-бързо

Заради бързото съхнене, безпроблемното смесване на цветове е трудно. За това пък да нанесете няколко слоя боя е изключително лесна задача. По този начин можете да изградите дълбочина и да не ви е необходимо да смесвате цветовете.

Акрилните бои не могат да се чистят от всякакви повърхности

Акрилната боя може да се нанася на различни повърхности – от хартия до пластмаса и плат. Ако обаче изсъхне върху текстил, тя не може да се премахне след това. Затова не забравяйте да носите престилка или някакви дрехи за рисуване, които нямате нищо против да боядисате. По този начин ще избегнете тези ненужни петна боя.

Самата боя се премахва с вода и сапун, така че не са ви необходими специални препарати, когато не е засъхнала. Вместо сапун, може да използват също и веро или перилен препарат.

За повече информация:
Магазин за художници MaestroPan
Web: https://maestropan.net/

Адрес: гр. Пловдив, ул.“Виктор Юго“ №30

акрилни бои

Автор: swd

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top