Начало / Полезно / Кухненско обзавеждане: Проектиране на функционални пространства за готвене на открито
Кухненско обзавеждане: Проектиране на функционални пространства за готвене на открито

Кухненско обзавеждане: Проектиране на функционални пространства за готвене на открито

Съдържание

Сподели ревюто

Външните жилищни пространства стават все по-популярни през последните години и сред ключовите елементи в тези пространства, външните кухни заемат централно място. Тези зони за готвене на открито са не само практично допълнение за тези, които обичат да пекат на скара и да се забавляват, но също и продължение на интериорния дизайн на дома. В тази статия ще изследваме вълнуващия свят на външните кухненски мебели и как да проектираме функционални и стилни пространства за готвене на открито.

Възходът на външните кухни

Кухните на открито вече не се ограничават до обикновени скари и маса за пикник. Те са се превърнали в напълно функционални помещения за готвене и хранене, оборудвани с всички удобства, които се намират на закрито. Собствениците на жилища възприемат идеята за сливане на удобството на вътрешните кухни с красотата и свободата на живота на открито. В резултат на това, външните кухненски мебели се превърнаха в основен компонент на тези външни пространства.

Проектиране на вашата външна кухня

Когато създавате външна кухня, има няколко ключови елемента, които трябва да имате предвид, а вашият избор на мебели, като мивки за кухня, играе решаваща роля за постигането на функционална и естетически привлекателна настройка.

 1. Оформление и поток: Започнете с проектиране на оформление, което отговаря на вашето пространство и нужди за готвене. Помислете за местоположението на комунални услуги като вода, газ и електричество. Това ще ви помогне да определите къде да поставите вашите уреди за готвене и подготвителни зони. Популярните оформления включват L-образни, U-образни и островни конфигурации.
 2. Уреди за готвене: Инвестирайте във висококачествени външни уреди като грилове, пушилни, фурни за пица и готварски плотове. Уверете се, че са изградени така, че да издържат на природните стихии и да имат подходящо място за съхранение на прибори и аксесоари за готвене.
 3. Плотове: Изберете издръжливи и устойчиви на атмосферни влияния материали за плотове като гранит или неръждаема стомана. Достатъчното пространство на плота е от съществено значение за приготвянето и сервирането на храна.
 4. Шкафове: Външните кухненски шкафове трябва да бъдат изработени от материали, предназначени да издържат на външни условия, като например полимер или неръждаема стомана. Те осигуряват съхранение на съдове за готвене, прибори и основни неща за хранене на открито.
 5. Места за сядане:  Изберете удобни и устойчиви на атмосферни влияния опции за сядане за хранене и общуване. Опциите включват комплекти за хранене на открито, бар столове за сядане на плота и мебели за отдих за почивка.
 6. Сянка и подслон: Помислете за включване на опции за сянка като чадъри или тенти, за да предпазите вашите външни кухненски мебели и гостите от слънцето и дъжда.
 7. Осветление: Кухненските помещения на открито трябва да са добре осветени както за безопасност, така и за атмосфера. Включете разнообразие от осветителни тела, включително работно осветление за зони за готвене и околно осветление за хранене и забавление.

Поддръжка и обслужване

Правилната поддръжка е от съществено значение за гарантиране на дълготрайността и функционалността на вашите външни кухненски мебели. Ето няколко съвета:

 • Редовно почиствайте и покривайте своите външни мебели и уреди, когато не ги използвате, за да ги предпазите от атмосферните влияния.
 • Почиствайте повърхностите и плотовете редовно, за да предотвратите появата на мухъл, плесен и петна.
 • Съхранявайте възглавниците и текстила на закрито, когато не се използват, за да предотвратите избледняване и повреда.
 • Инвестирайте във висококачествени капаци за вашите уреди, шкафове  мебели и смесител за кухня.

 

Независимо дали сте ентусиаст на барбекюто, гурме готвач или просто човек, който обича да се забавлява, външната кухня може да бъде ценно допълнение към вашия дом, подобрявайки изживяването ви на открито.

 

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top