Начало / Полезно / Как протича раждането и колко дълго трае

Как протича раждането и колко дълго трае

Сподели ревюто

Раждането започва с периодични леки контракции. С времето те стават по-силни, а интервалите – по-кратки. При контракциите шийката на матката се разширява. Контракциите изтласкват бебето по родовия канал.

Когато контракциите станат на няколко минути и са силни, започва същинското раждане. Много е важно, въпреки болките, майката  да се отпусне напълно и да диша правилно както по време, така и след контракциите. Родилката трябва да се отпусне и да остави организмът й да си свърши работата.

Докато контракциите са слаби, бременната може да се разхожда, да яде, да почива, да взима душ. Но постоянно трябва да се следи на колко време са контракциите и каква е тяхната продължителност. Препоръчително е да се отиде в болница при редовни контракции на всеки 5 минути.  Ако околоплодните води са вече изтекли, ако предишното раждане е било дълго и трудно, жената трябва по-рано да отиде в родилното отделение. Когато в периода на започналото вече раждане контракциите променят своя характер, станат силни и болезнени, майката може да помогне на своето дете да се роди под ръководството на акушерката, която я напътства в поведението й, най-вече  в дишането.

Колко продължава раждането? Със сигурност, всички жени пристигащи в родилното задават този въпрос. Реалистичният отговор е: „По-дълго, отколкото очаквате.“. Въпреки че има чести случаи първо раждане да трае само няколко часа, а второ или трето – много повече. Макар че не е възможно да се предвиди продължителността на раждането, статистиката сочи, че първо раждане обикновено трае между 9-15 часа.

Първият етап, на родовите разкрития, продължава от 8 до 11 часа. Почти целият е необходим, за да може шийката на матката да се отвори напълно /10-12 см в диаметър/, и да пропусне бебето. За разкритието на първите 5 см е необходимо повече време.

След достатъчното разширяване на шийката на матката, започва вторият етап – действителното раждане на бебето. Този период продължава 45-60 минути, ако се ражда за първи път, и около половин час, ако раждането е второ или следващо.

Третият етап на раждането е отделянето на плацентата. Период, който продължава от 5 до 30 минути. Средно – 15 минути. Но всичко е индивидуално. Всяка жена има свой период на раждане – от първата контракция, до освобождаването на плацентата. И върху този период влияят безброй фактори. А и бавното или продължително раждане могат да бъдат генетично заложени у родилката. Всяка жена може да се поинтересува как нейната майка е родила. Това може да й подскаже какво да очаква, доколкото наистина дъщерята наследява майката.

След раждането лекарят преглежда родовия канал за ожулвания и разкъсвания. Ако е необходимо, прилага облекчаване на болката. Ако има разкъсвания – ще ги зашие.

И след това настъпва най-красивият миг в живота на всяка жена – да поеме току-що роденото си дете. Първото, което бебето трябва да чуе, е майчиното сърце, да се увери, че всичко е наред, че отново са заедно. Защото и неговият свят се е обърнал с главата надолу. Това е начало за двамата – за майката и за детето. Тепърва ще се опознават, ще си свикват, ще привикват да живеят заедно. И да бъдат щастливи!

 

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top