Начало / Услуги в България / Каква е разликата между кредитна и дебитна карта?
Каква е разликата между кредитна и дебитна карта?

Каква е разликата между кредитна и дебитна карта?

Сподели ревюто

Какво представлява кредитната карта?

Кредитните карти са вид револвиращ кредит, който ви позволява да купувате стоки и услуги и да изплащате сумата по-късно, обикновено на месечни вноски. Повечето кредитни карти се издават от банки и могат да се използват за извършване на покупки онлайн, в магазини и ресторанти или за теглене на пари в брой от банкомати. Обикновено можете да кандидатствате за кредитна карта онлайн, по телефона или лично в клон на банка. Кредитните карти ви позволяват да вземете пари назаем от банката издател и след това да върнете тази сума в рамките на определения месечен период на погасяване.

 

Предимства на използването на кредитна карта

– Кредитните карти могат да бъдат удобни. Можете да използвате картата си, за да платите за всичко – от хранителни стоки и бензин до хотелски престой и полети, дори ако в момента нямате пари в банковата си сметка. – Кредитните карти могат да ви помогнат да изградите кредитна история. Историята на плащанията ви се докладва на кредитните бюра, което може да ви помогне да получите кредит в бъдеще, например ипотечен кредит или заем за кола. Ако използвате кредитната карта отговорно и извършвате плащанията навреме, това може да помогне и за намаляване на лихвения ви процент.

 

Недостатъци на използването на кредитна карта

– Използването на кредитна карта може да бъде скъпо. Ако не изплащате изцяло баланса по кредитната си карта всеки месец или използвате кредитна карта с висока лихва, в крайна сметка ще плащате повече за покупките си. – Лесно е да попаднете в капана „харчиш повече, отколкото можеш да си позволиш“. Може да не разполагате с пари в брой, за да платите за покупките си, но въпреки това да използвате кредитната си карта.

 

Дебитна карта

Дебитната карта е свързана с банковата ви сметка и вие използвате картата, за да теглите пари от сметката. Дебитната карта работи по същия начин като кредитната карта, с изключение на това, че сумата се приспада незабавно от банковата ви сметка. Можете да използвате дебитната си карта, за да правите покупки в магазини, хотели и ресторанти. Можете да я използвате и за теглене на пари в брой от банкомати. Само не забравяйте, че ако нямате достатъчно пари в банковата си сметка, за да покриете разходите по транзакцията, сметката ви ще бъде превишена.

 

Автор: Radostin Valeov

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top