Начало / Полезно / Изборът на килим
Изборът на килим

Изборът на килим

Сподели ревюто

Изборът на килим е също толкова важен, колкото и правилният подбор на мебели за интериора. Изборът на килим зависи от стила на интериора и настроението, което трябва да се внесе в атмосферата, свързвайки цялата цветова схема на стаята.

Килимът се избира след основното довършване и подреждането на мебелите. Неговият „монтаж“ определено е необходим, за да се изключи усещането за чужд обект в интериора.

Килимът е свързан преди всичко с хармония, комфорт и следователно трябва да се вписва идеално в интериора. Когато избирате килим, не се ограничавайте до цената на продукта, съберете повече информация за произхода му, качеството на тъкането, докоснете го, слушайте препоръките на продавача и погледнете продукта от различни ъгли – защото осветлението играе важна роля. От една страна, той ще изглежда, например, тъмeн, от друга – по-светъл. Едва след всичко това вземете решение.

Избираме размера на килима според мебелите.

Размерите на килимите във всички държави производители са повече или по-малко стандартни. Самите продукти са симетрични. Но с размерите са възможни опции. В дневните, например, килимите често се избират между два вида.

В първия случай се избира модел, който да се постави пред дивана. В този случай дължината на килима трябва да е малко по-голяма от дължината на дивана. Например, ако диванът е с дължина 2,5 метра, килимът трябва да е с дължина 2,7 до 3 метра. В същото време ширината може да варира от 2 или 2,5 метра – всичко зависи от това колко място остава пред дивана. Според дизайнерските правила се препоръчва диванът да се постави с краката към края на килима, със застъпване от 20-25 сантиметра.

Вторият вариант е необходимостта или непреодолимо желание да поставите цялата група мека мебел изцяло на килима. В такъв случай ще трябва да изберете голям образец, например 4 х 3 метра или повече.

А какво е положението с избора на килим в трапезарията?

В голяма трапезария килимите не са рядкост. Въпреки факта, че дори и най-спретнатата домакиня може да разлее вино или да разсипе сол, си струва риска. Особено ако стаята Ви е доста голяма.

В трапезарията килимът е поставен изцяло под масата, така че всички столове също да не излизат извън него, дори в прибрано положение. Сега нека изчислим размерите: да речем, че таблицата тук е предназначена за 8 души. Три стола ще стоят от едната страна на масата, три от противоположната, още един стол в краищата. В този случай дължината на масата е 2,5–3 метра.

Това означава, че килимът трябва да бъде най-малко 4 х 3 метра в готовата композиция, когато групата за хранене е изцяло върху нея. Ако отместените назад столове минават през ръба на килима, значи Вашите изчисления са погрешни. Поставете този килим например в спалнята, а за трапезарията изберете друг.

Килимите са в състояние да създадат уютна атмосфера във всяка стая, така че присъствието им е много желателно. Трябва да изберате, като вземете предвид цветовата схема на стаята.

Винаги подбираме килими в самия край на проекта, можем да мислим предварително, че например ще е нужна геометрия на пода или, обратно, флорален орнамент. Можете да експериментиратеи да вземете няколко килима за проба, тази услуга се предоставя от повечето салони за килими. Размерите на готовите килими не винаги отговарят на Вашата стая, така че можете например да изберете вида на килима и да поръчате размера, от който се нуждаете.

Автор: Теодор Захариев

Теодор Захариев е собственик на сайта Wickeble.com. Работи, като SEO мениджър в екипа на Студио Кипо и е собственик на SEO блога SEOTEO.info
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top