Начало / Полезно / Една кафе капсула може да намали стреса, но няма да реши проблемите ви
Една кафе капсула може да намали стреса, но няма да реши проблемите ви

Една кафе капсула може да намали стреса, но няма да реши проблемите ви

Сподели ревюто

Хората обичащи кафе твърдят от години, че кафето намалява стреса, а не го увеличава. Заради това и е толкова важно, първата ни чаша кафе от капсула Nespresso за деня, да си я изпием спокойно без да бързаме и да се насладим на всяка глътка. Ако го направим, след това ще сме готови за всякакви предизвикателства. Кофеинът помага на човек да остане хладнокръвен в стресови ситуации. Изследователите предполагат, че един ден кофеинът може дори да се използва в медицински терапии при заболявания, свързани със стреса.

Стресът е нормална човешка реакция към това което се случва около нас, а не мозъчна химия. Неврохимичните пътища провеждат сигнали към мозъка ни и той избира да реагира. Въпреки това обаче, понякога реагираме със стрес на събития, при които не е необходимо. В такива ситуации, по-добрата реакция би била да запазим хладнокръвие, а не да се поддаваме на инстинктите ни. Точно заради това, кофеинът е добър партньор. Той не е поредното психиатрично лекарство, което игнорира корена на проблема.

Кафето и депресията

Да изпиете чаша вкусно кафе е не само изключително приятно, самият кофеин има и директен ефект върху настроението и депресивните състояние при хора, предразположени към такива. Изследвания са показали редица положителни ефекти произлизащи от пиенето на кафе с кофеин, включително и предотвратяване на депресивни състояния. Едно от изследванията разкрива неврохимичните пътища, които позволяват на кофеина да предотврати някои от негативните ефекти на стреса върху мозъка.

Известно е, че кофеинът инхибира рецепторите в мозъка за химикала аденозин. Учените открили, че тези рецептори също така контролират и отрицателните ефекти на хроничния стрес и че предизвиканото от стрес поведение може да бъде неутрализирано чрез блокиране на рецепторите.

Резултатите са важни, тъй като хроничният стрес влияе много лошо на човешкият организъм. При мишките, например, които са подложени на силни стресови ситуации (влажна постелка, споделяне на общо пространство с други мишки, лишаване от храна и вода, студени бани и клетки, наклонени на 45°) се проявяват поведенчески и неврологични последици от стреса.

При хората, хроничният стрес също има катастрофални последици. Обърнали ли сте внимание например как икономическата криза в годините между 2008 и 2010 г. бива обвинявана за това, че процента на хората, отнели живота си, нараства главоломно? Пред човечеството все още стои задачата да разбере как стресът ни влияе. И определено трябва да намерим начини да помогнем на хората (и мишките), засегнати от стреса.

млада стресирана жена

Изследванията предполагат, че лекарство, блокиращо този конкретен рецептор, може да се използва за лечение на заболявания, произтичащи от хроничен стрес, като депресия или тревожност. За съжаление, ние още не сме напълно сигурни какво точно представляват разстройствата като тревожност и депресия и как би ни се отразило тяхното ограничаване.

От една страна погледнато мишките реагират нормално на необичайна и стресираща ситуация. Би било жалко да екстраполираме това разбиране, за да заключим, че подобна реакция е признак на аномалия.

Стресовите събития ни правят стресирани, емоционално и физически. Те със сигурност имат отрицателни когнитивни, емоционални, физически и поведенчески последици. Като се има предвид, че ние обработваме информация в мозъка с помощта на невротрансмитери, очевидно е, че има неврологичен път или пътека зад предизвиканото от стрес поведение. Ако разберем повече за този път, това може да ни помогне да станем по-издръжливи и да се възстановим по-бързо от стресови житейски събития.

Представете си как всяка сутрин, посягайки към капсулата кафе Nespresso, вие всъщност избирате да се подготвите за деня си, да намалите стреса, да ограничите депресивните състояния и да се справите със задачите си по-отговорно и по-балансирано. От Nespresso са се погрижили да осигурят огромно разнообразие от кафе капсули, които ще ви помогнат да направите всичко това и едновременно, да се насладите на богат и наситен вкус.

кафе

Автор: swd

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top