Начало / Полезно / Всичко за почистването на въздушните филтри на климатика
Всичко за почистването на въздушните филтри на климатика

Всичко за почистването на въздушните филтри на климатика

Съдържание

Сподели ревюто

Вашият климатик у дома представлява инвестиция в комфорта и удобството по поддържане на желаната температура по всяко време на годината.

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да изберете добър климатик. Може да се доверите на качеството на климатици Fuji Electric предлагани в България от Eclima, защото те са се доказали във времето, като добър избор за охлаждане и отопление.

Но освен да си набавите добър климатик, трябва и да осъзнаете значимостта на поддръжката на въздушните филтри. Те трябва да бъдат редовно почиствани, защото това гарантира ефективна работа. Именно задачата по почистването на филтрите трябва да решите, ако искате климатикът да охлажда по-бързо през лятото и по-лесно да поддържа топло през зимата.

Защо е важно въздушните филтри да се почистват?

Почистването на тази част на климатика е от огромно значение за ефективната му работа. Трябва да го правите през определен период от време, например веднъж месечно. Ето няколко важни причини за почистване на филтрите:

Гарантира се ефективната работа на климатика

Замърсените филтри блокират свободната циркулация на въздуха в климатичната система. Ако оставите филтрите без почистване за дълъг период, това значително ще повлияе на ефективността на климатика ви. Според експерти, редовното почистване на филтрите е задължително условие за максимално добра работа на климатика.

Замърсените филтри не спират праховите частици

Филтърът на климатика има за цел да спира различни по вид замърсители, които минават през климатичната система. В това число влизат различни алергени, полени и други фини частици, които могат да окажат негативно въздействие на качеството на въздуха в помещението. Филтър, който не е замърсен, улавя тези частици и не им позволява да навлязат в стаята.

Удължаване на живота на климатика

Замърсените филтри затрудняват значително работата на климатика. А това от своя страна води до по-голямо износване на цялата система. Редовното почистване позволява на климатика да работи оптимално и по този начин удължава неговия живот.

монтаж на климатик

Как се почиства въздушен филтър на климатика

Почистването на филтъра на климатика всъщност е много лесна задача, която може да извършвате сами по всяко време. За да сте сигурни, че правите всичко правилно, проверете ръководството за употреба на климатика. Там ще откриете описана цялата процедура стъпка по стъпка. Най-общо може да съблюдавате следния процес по почистване.

  • Изключете климатика от електрическата мрежа;
  • Отворете предния панел на вътрешното тяло. Повечето климатици имат бутони или закопчалки, които държат панела затворен. Потърсете внимателно къде се намират за да се сдобиете с достъп до филтрите;
  • Може да почистите филтрите на място в климатика. За целта се използва прахосмукачка със съответния накрайник. Обикновено е добре да ползвате мека четка за целта;
  • Филтрите могат да се откачат и вадят от климатика. Това всъщност е още по-добър да ги почистите. Внимателно ги отделете от поставките им във вътрешното тяло;
  • Филтрите се почистват лесно под течаща вода. Може да ги измиете с мека кърпа или гъба с малко течен сапун и препарат за съдове. Бъдете внимателни да не нарушите целостта им;
  • След измиване, филтрите трябва да изсъхнат напълно. Може просто да ги оставите за известно време на слънце или в сухо помещение, след което да ги върнете в климатика.

Процедурата по почистване на филтрите е лесна, няма да ви отнеме много време и може лесно да се научите да минавате през стъпките без помощ. Проверете инструкциите за употреба на климатика ви за допълнителни инструкции как да почиствате филтрите.

Смяна на филтри

Като всяка част от климатичната система, и въздушните филтри са подложени на известна доза амортизация. Може да дойде момент, в който филтрите да се сменят. Понякога дори е препоръчително това да се извърши, като начин за подобряване на работата на климатика. Добре е да се консултирате с експерти по климатична техника, които могат да идентифицират проблемни филтри и да ви препоръчат да ги смените.

 

Както разбрахте, почистването на въздушните филтри на вашия климатик е важна задача, която не трябва да игнорирате. Може да разчитате на професионално

климатик техника

Автор: swd

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top